Train uw medewerkers – BHV Opleiding
Een brand hoeft niet tragisch af te lopen. Een goede kennis van het brandbeveiligingssysteem van uw medewerkers is hierbij essentieel.
Samen met u kijken we naar de meest passende oplossing voor uw bedrijfspand. Wij zorgen voor het ontwerp, installatie, certificering en het onderhoud van uw brandmeldsysteem.
Maar weten uw medewerkers wat ze moeten doen als er brand is? Weten ze hoe een brandblusser werkt en welke techniek gebruikt moet worden?
Tijdens een BHV-cursus worden uw medewerkers opgeleid om een beginnende brand te blussen of te zorgen voor ontruiming van een pand. Naast brand en ontruiming is er tijdens de BHV-cursus ruimte voor Eerste Hulp; de behandeling van diverse letsels, reanimeren en het gebruik van de AED.
Wanneer is BHV verplicht?
De BHV verplichting geldt voor ieder bedrijf met één of meerdere medewerkers. Ook uitzend- en vakantiekrachten tellen mee. Heeft u een eenmanszaak? Alleen als u écht helemaal alleen werkt, vervalt de BHV verplichting. Heeft u echter af en toe mensen over de vloer zoals bezoekers, vakantiehulpen of klanten, dan is BHV verplicht.
BHV opleidingen bij Ned fire & security
Voor u en uw personeel regelen wij diverse opleidingen en trainingen in het kader van bedrijfsveiligheid. Deze zijn bedoeld voor zowel leidinggevenden als personeel. Bij NED fire & security in Zutphen bent u altijd verzekerd van zeer ervaren professionals die deze trainingen en opleidingen verzorgen.
Basis Opleiding BHV
Een bedrijfshulpverlener (BHV’er) is een persoon die binnen een bedrijf hulp kan bieden bij calamiteiten als branden, bij het evacueren van mensen en bij EHBO. Het aantal BHV’ers dat u in een bedrijf moet hebben staat niet voorgeschreven, maar hangt wel af van het soort bedrijf, aard van de werkzaamheden en de omvang. Er zijn cursussen en opleidingen voor BHV’ers. Deze zijn er ook voor verschillende bedrijven. Voor een kantooromgeving volstaat een basistraining bedrijfshulpverlening. Voor andere bedrijven is een volledige EHBO-cursus ook een vereiste. Wanneer er een mindervalide werknemer is, moet er één extra BHV’er zijn.
NED fire & security biedt deze opleiding ook aan in twee dagen. Een dag wordt volledig besteed aan Levensreddende Eerste Hulp (LEH), inclusief een examen. De andere dag is geheel ingericht voor Brand, Ontruiming en Communicatie (BOC). De dag vangt aan met een theoretisch examen, waarna twee dagdelen in het teken staan van praktische handelingen. De dag zal worden afgesloten met een examen. De kandidaten zullen zowel op theoretische kennis worden getoetst, als naar de correcte wijze van de aangeleerde vaardigheden. Indien al deze handelingen met goed resultaat zijn afgelegd, zal het certificaat aan de bedrijfshulpverlener worden afgegeven.
Door dit unieke concept bepaalt u zelf hoelang u doet over de theorie. Dit zonder de hoge kosten van het E-learning traject. Dat vergt echter wel een bijzonder sterke discipline. Voor de echter doorzetter is dit prima te doen.
Herhaling BHV
De cursus BHV-herhaling is bestemd voor bedrijfshulpverleners die al een diploma of certificaat Basisopleiding Bedrijfshulpverlener hebben en die wettelijk verplicht zijn om hun kennis op te frissen en uit te breiden.
Aan bod komt onder andere:
• Juist handelen bij de melding (communicatie van een calamiteit)
• Een beginnende brand beperken en bestrijden
• Een ontruiming begeleiden
• Eerste hulp verlenen bij ongevallen of stoornissen in de vitale functies
• De Automatische Externe Defibrillator (AED) bedienen
De BHV-cursus wordt gegeven conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV). U kunt bij ons terecht voor diverse typen BHV-herhalingen. Wij leveren op alle mogelijke locaties maatwerk die gericht zijn op uw specifieke bedrijfsorganisatie.
BHV Ploegleider
Een Ploegleider BHV geeft leiding aan een groep BHV’ers ten tijde van een calamiteit. Het is belangrijk dat iemand deze coördinerende taak op zich kan en wil nemen. Een opleiding Ploegleider BHV is hierbij een belangrijke ondersteuning en hulpmiddel.
De taken van de Ploegleider BHV bestaan uit:
• Leiding geven aan een groep BHV’ers bij het bestrijden van een calamiteit
• Zorgen dat de BHV-ploeg geoefend wordt en blijft
• Beheer en controle van de BHV-middelen
Voor wie is de opleiding Ploegleider BHV?
Wie verantwoording draagt voor, of zich bezighoudt met, de uitvoering van het BHV-beleid binnen de eigen organisatie en beschikt over een geldig BHV-certificaat, komt in aanmerking voor de opleiding Ploegleider BHV.
Inhoud opleiding Ploegleider BHV
Deze opleiding bestaat uit twee lesdagen waarin alle aspecten aan bod komen die behoren tot de taak van Ploegleider BHV. Hierbij oefent u aan de hand van de vijf mogelijke basisscenario’s.
Tijdens de opleiding Ploegleider BHV worden de volgende onderwerpen behandeld:
• Wet- en regelgeving Bedrijfshulpverlening en de Ploegleider BHV
• Werken met scenario’s
• Leidinggeven aan de BHV-ploeg
• Alarmering en communicatiemiddelen
• Examen Ploegleider BHV
Gedurende beide lesdagen wordt u beoordeeld op de praktijkhandelingen die u verricht. De opleiding wordt afgesloten met een examen bestaande uit meerkeuzevragen. Bij goed gevolg ontvangt u het NIBHV Diploma Ploegleider BHV.
Groepsgrootte en data
De groep bestaat uit minimaal zes en maximaal acht cursisten. De data voor de opleiding Ploegleider BHV vinden in overleg plaats.
Beheerder brandmeldinstallatie
De NEN2654 beschrijft de eisen voor het beheer, de controle en het onderhoud van brandmeldinstallaties. Deze norm is bedoeld te worden toegepast op overeenkomstig NEN2535 uitgevoerde autonome brandmeldinstallaties, aangebracht in gebouwen zoals kantoren, onderwijsgebouwen, verzorgingstehuizen, bejaardencentra, hotels, ziekenhuizen en industriële objecten.
Brandmeldinstallaties die in gebruik zijn, moeten in betrouwbare (nominale) staat worden gehouden. Hiertoe is ten minste het volgende noodzakelijk:
• Een goed beheer door de gebruiker
• Periodieke controle en preventief onderhoud door een Opgeleid Persoon/Beheerder
Opgeleid Persoon/Beheerder (OP)
De gebruiker moet de OP taken laten uitvoeren door iemand die geschoold is om te fungeren als Opgeleid Persoon/Beheerder. De Opgeleid Persoon/Beheerder is verantwoordelijk voor:
• Het beheer
• Periodieke controles
• Preventief onderhoud
• Correctief onderhoud
Logboek
Alle gebeurtenissen, samenhangend met het functioneren van de brandmeldinstallatie, moeten door de OP in het logboek worden vermeld. Het bijhouden van een logboek is nodig voor het verkrijgen van een doorlopende documentatie betreffende de werkelijke staat en de bedrijfstoestanden van een brandmeldinstallatie.
Aansprakelijkheid
Indien er een onderzoek wordt ingesteld in geval van een calamiteit, kunnen de logboeken worden opgevraagd en worden ingezien door de brandweer of verzekeringsmaatschappijen (eisende partijen) om te kijken of alle verplichte controles zijn uitgevoerd en of er sprake is van nalatigheid. Indien de controles niet zijn uitgevoerd, is de gebruiker of eigenaar hoofdelijk aansprakelijk.
Bedrijven die verplicht zijn een brandmeldinstallatie in het gebouw aan te leggen, dienen ook te zorgen dat er een de beheerder brandmeldinstallatie is, die aantoonbaar is opgeleid.
Deze opleiding duurt anderhalve dag en is zeer praktisch opgezet.
Ontruimingsoefening
Brand verspreidt zich vliegensvlug. Bent u op de hoogte hoe u op het werk het beste kunt vluchten? Dat is vaak een andere route die u gebruikt bij binnenkomst. En weet u hoe u minder mobiele mensen kunt helpen weg te komen? Oefen daarom jaarlijks het ontruimingsplan, dan weet u het. Het is belangrijk dat iedereen weet hoe te handelen bij een ontruiming. Daarom moet het professioneel worden voorgelicht en geïnstrueerd over de ontruimingsprocedures en het ontruimingsplan.
Bewaart u het ontruimingsplan op een centrale plaats in het bedrijf en zorg voor reserve-exemplaren. Bij het incident moet er immers ook gebruik van kunnen worden gemaakt. Als er in uw organisatie ook een bedrijfshulpverleningsplan is, stem deze dan met het ontruimingsplan af. NED fire & security in Zutphen heeft een ruime ervaring in het organiseren en evalueren van ontruimingsoefeningen. Na een ontruiming zal er een eerste mondelinge evaluatie plaatsvinden die binnen twee weken gevolgd wordt door een uitgebreide schriftelijke rapportage met aanbevelingen.
EHBO
NED fire & security kan uw volledige EHBO-opleiding verzorgen, evenals de herhalingen die u jaarlijks moet volgen om het diploma geldig te houden.
Meer weten over BHV-opleidingen van NED fire & security? Neem contact met ons op!